Geceleyin görüş uzaklığını tayin etmek biraz daha zor olup, röper noktalarının aydınlanma derecesine bağlıdır. Her ne kadar görüş uzaklığı, geminin hareket yönünde önemli ise de, şayet diğer yönlerde farklılık varsa, bu durum ayrıca belirtilmelidir.
Denizde görüş mesafesini etkileyen faktörler:
1- Sis
2- Yağış
3- Denizde esen rüzgârın meydana getirdiği serpintiler
4- Toz ve tuz parçacıkları
1- Sis
Yeryüzünde gözlemciyi saran ve yatay görüş uzaklığını 1000 metre veya daha aşağıya düşüren buluta sis denir. Eğer benzer durumlarda görüş uzaklığı 1000 metreyi geçerse, bu durumdaki buluta da mist denir. Eğer bulut, yere temas etmiyorsa Stratus adını alır.
Sisin Günlük Değişimi:
Sisin bütün tipleri ısınmayla dağılmaya yatkındırlar. Bu nedenle sabahın erken saatlerinde bir maksimum ve öğleden sonra bir minimum olmak üzere sis frekanslarında belirgin bir günlük değişim vardır. Yamaç sisleri genellikle çok kalındır ve küçük bir günlük değişim gösterir. Adveksiyon sislerinin çoğu nispeten kalındır. Kalın olan sisler günlük ısınmayla kolayca dağıtmazlar. Tipik bir radyasyon sisi gayet sığdır ve günlük ısınmayla kolayca dağılır.
Okyanuslar üzerindeki günlük sıcaklık değişimi çok küçük olduğundan deniz sislerinin günlük değişimi daha küçük denizlere göre oldukça azdır.
2- Yağış
Denizde görüş uzaklığının azalmasına neden olan etkenlerden ikincisi yağıştır. (Yağış konusu. 6. Bölümde ele alınacaktır.) Çeşitli şekillerde düşen yağışlar (yağmur, kar, dolu vs.) karalarda olduğu gibi denizlerde de görüş uzaklığının azalmasına neden olur. Sağanaklar ve fırtına ile birlikte oluşan yağışlar, görüşü 500 metreden aşağıya düşürebilir. Yüksek enlemlerdeki kar yağışları da denizlerde görüş uzaklığını 50 metreye veya daha altına indirebilir.
3- Serpintiler
Denizlerde görüş uzaklığını azaltan etkenlerden üçüncüsü, denizde esen rüzgârın meydana getirdiği serpintilerdir. Rüzgâr şiddeti 50 knot hızı aştığı zaman başlayan dalga kırılması, rüzgar şiddeti 80 knot’a ulaştığında büyük ölçüde gözlenmeye baslar ve kopan su tanecikleri görüş mesafesini 50 metreye kadar düşürebilir.
4- Toz ve Tuz Parçacıkları
Karalarda oluşan toz fırtınaları hava hareketine bağlı olarak denizler üzerine de yayılabilir. Örneğin, Büyük Sahra kaynaklı kırmızı toz fırtınası Afrika’nın kuzey batı sahillerine kadar taşınırken, benzer olarak kuzeybatı muson rüzgârları da san toz kütlelerini Çin Denizi ve Japonya’ya kadar taşır. Bu bölgelerde taşınan toz yüzünden görüş mesafesi önemli ölçüde azalır.
Okyanuslardan atmosfere savrulan tuzlar da havada asılı (süspansiyon) durumunda kalabildikleri için görüş mesafesinin azalmasına neden olurlar.
{loadposition user101}
Görüş Mesafesi Terimleri:
Kod Uzaklık (Yarda) Uzaklık (Mt) Tanımı
0 50 Yarda 45,72 Metre Kesif sis
1 200 yarda 182.88 Metre Kalın sis
2 400 yarda 365.76 Metre Sis
3 1000 yarda 914.4 Metre Mutedil sis
4 1 mil 1,852 Metre Puslu
5 2 mil 3,704 Metre Zayıf görüş
6 5 mil 9,26 Km Orta görüş
7 10 mil 18,52 Km İyi görüş
8 30 mil 55,56 Km Çok iyi görüş
9 30 mil ve üzeri ++ Çok çok iyi görüş