Alev Dedektörleri:
Bu tür dedektörler kolayca tutuşabilen sıvıların bulunduğu yerler ile açık alanlarda çıkacak yongınların ihbarı için kullanılır. Bu dedektörlerin en önemli özelliği çok süratle alarm vermeleridir. Ayrıca alev dedektörleri ultraviyole ve kızılötesi ışınlara karşı da hassas olup, bu ışınların oluşunu da ihbar ederler.
Bu dedektörler bir saniyeden çok daha az bir zaman içinde alarm verebilecek hassasiyete sahip olmalarına karşın yalancı alarm vermesinler diye 2-3 saniyede alarm verecek şekilde ayarlanırlar. Alev dedektörleri daha ziyade petrol platformlarında ultraviyole ve kızılötesi ışınların çıkardığı radyasyona otomatik olarak müdahale eden söndürücülere, otomatik olarak kumanda ederek devreye sokar.
Duman Dedektörleri:
Tamamen kapalı bölümlerde duman dedektörleri tavsiye edilir. İyonlama yolu ile çalışan tipleri daha ziyade petrol platformlarında, foto-elektrik tipleri ise gemilerde kullanılır. Duman dedektörleri genel alarm devresini otomatik olarak uyararak alarm verilmesini sağlar. Eski gemilerde duman, boru devreleri ve emici fanlar ile köprü üstündeki duman dedektörlerine taşınıp, alarm verilmesi sağlanırdı. Şimdi bu iş elektrik-elektronik sistemleri ile sağlanmaktadır. Foto-elektrik sistemi ile çalışan duman dedektörleri de otomatik olarak söndürücülere kumanda etmektedir.
Isı Dedektörleri:
Yukarıdaki dedektörierin yalancı alarm verme ihtimaline karşı sıcak bölümlerde ısı dedektörlerının kullanılması tavsiye edilir. Bu dedektörler de bağlı bulundukları söndürücülere kumanda ederek yangına otomatik müdahaleyi sağlayabilir ve 15 saniye içinde alarm verirler.
Isı dedektörleri;
a- Bir kompartmandaki ısı belirli bir derecenin üstüne çıktığında alarm verirler.
b – Tamamen kapalı olarak imal edilmişlerdir.
c – Paslanmaz malzemeden yapılmıştır.
Ampulleri özel kristalden imal edilmiş bazı ısı dedektörleri, belirli bir sıcaklığa varınca söndürücülere otomatik kumanda edecek şekilde ayarlanırlar.