Denizcilikte her zaman en çok önem verilen konulardan biri elbette havanın durumu ve daha sonra nasıl olacağının tahminidir. Günümüzde bu konuyla ilgili teknoloji çok gelişmiş olmakla birlikte temel meteorolojik araçlardan da bahsetmek gerekmektedir.
Meteorolojik belirtiler, hava basıncı, ısısı ve nemi gibi göstergelerdir. Bununla birlikte bir de gözlemlenebilir belirtiler mevcuttur ki bunlar; bulutları şekli ve renkleri, güneş ve ay’ın görünüşü, rüzgarın yönü ve hızı gibi noktalardır.
Denizcilikte kullanılan temel meteorolojik araçlar:
Barometre
Termometre
Higrometre (Nem Ölçer)
Anemometre (Rüzgar Hız ve Yön Ölçer)
Bu aletlerden Barometre ve Termometre temel araçlar olup diğer ikisi daha donanımlı deniz araçlarında kullanılıyor.
Barometre:
Barometre bilindiği üzere atmosfer basıncını ölçen araçtır. Barometreler genelde 3 çeşittir.
Civalı Barometre
Madeni Barometre
Yazıcı Barometre
Bu barometrelerden teknelerde sık kullanılanı Madeni(Aneroid) Barometredir.
Aneroid Barometre:
Denizde kullanılacak barometre portatif olması, sağlam olması ve hassas olması önemli özellikleridir. Havası boşaltılmış madeni bir kutuya gösterge takılması ve ölçeklendirme yapılması barometrenin basit tarifidir. Teknelerde kullanılan baromtreler ölçülürken camını tıklatma adeti vardır ki bunun sebebi madeni kısımların sürtünme dolayısı ile yapabileceği tutukluğu önlemektir.
Yeni bir barometre alındığında bulunulan ülkenin yetkili makamlarınca onaylanmış, sertifikalı barometre alınmalı ve imkan varsa başka teknelerin göstergeleri ile karşılaştırılarak kontrol edilmelidir. Eğer sabit bir hata varsa bu tüm ölçümlere uygulanmalıdır.
Barometrelerin üzerinde yer alan ikinci bir gösterge çubuğu merkezde yer alan vidası ile ana gösterge üzerine denk getirilerek bırakılır. Böylelikle ne kadar değişime uğradığı da ölçülebilir.
Termometre:
Atmosfer ısısını ölçen alete termometre denilmektedir. Yerkürenin ısı değişiklikleri meteorolojik olayların başlamasını ya da değişmesini tetikleyen bir faktördür. Temel mekanizma ısı etkisiyle genleşme etkisinden faydalanarak ölçüm gerçekleştirmektir.
Termometreler ölçüm sistemlerine göre 4 çeşittir:
Santigrat (Celcius): Donma Noktası: 0 Kaynama Noktası: 100 Bölme Ölçüsü: 100 Derece
Absolute veya Kelvin: Donma Noktası: 273 Kaynama Noktası: 373 Bölme Ölçüsü: 100 Derece
Fahrenheit: Donma Noktası: 32 Kaynama Noktası: 212 Bölme Ölçüsü: 180 Derece
Reamur: Donma Noktası: 0 Kaynama Noktası: 80 Bölme Ölçüsü: 80 Derece