Tekne sahibi olabilirsiniz. Ancak denizciliğin ve teknenizin yeterince hakkını veriyor musunuz? Daha iyi bir denizci olmak için bir de bu önerilere bakın.
Denizci Bağlarını Öğrenin: İster yelkenli tekne sahibi olun ister motorlu bir tekne ya da sandal. Hiç fark etmez işinizi görecek ihtiyaç duyduğunuzda kullanacağınız birkaç denizci bağını mutlaka öğrenin. Teknenizi güvenle bağlayın, demirlemede sorun yaşamayın. Arkanızı döndüğünüzde aklınız teknenizde kalmasın. Hem kendi teknenize hem de başkalarının teknelerine zarar vermeyin.
Düşük Hızlarda Kontrol Elinizde Olsun: Tekneyi çok hızlı gittiği zaman olduğu gibi yavaş hızlarda da kontrol etmesi zor olabilir. Özellikle hep belirtilen minimum hız “dümen dinleyecek kadar” olmalıdır. İçten takma motorlar genellikle düşük hızlarda kontrol açısından daha verimlidirler. Çünkü dümen palası yüzey alanları geniştir ve tekneyi yönlendirmek düşük hızlarda da kolay olur. Ancak stern-drive motorlar ve dıştan takma motorların asıl dönme gücü pervane etkisiyle olur. Tek başına dümen dönüş güçleri fazla değildir. Bu tip motorlarda düşük hızlardaki verim arttırılmak isteniyorsa 3 kanalı yerine 4 kanatlı pervane kullanılmalı ve pervane yüzey alanı genişletilerek dümen etkisi arttırılmalıdır. Stern-drive motorlar için ise dual-prop sistemleri tercih edilebilir. Motor trimini yukarı almak da öneriler arasındadır.
Tekne Dengeli mi? Tekneyi dengeli tutmak düzgün bir seyir için önemlidir. Tekneyi yüklerken (kişi ya da eşyaları) mümkün olduğunca tekne dengesini etkilemeyecek şekilde yerleştirin. Bu hem yakıt ekonomisi hem seyir güvenliği ve tekneyi kontrol açısından önemlidir.
Yakıt Dolumu: Tekne kazalarının önemli bir kısmı yakıt ikmali sırasında gerçekleşir. Mutlaka güvenli yakıt ikmali yapın. Prosedürleri uygulayın. Bu link size bu konuda yol gösterecektir. https://www.teknedergisi.com/teknede-guvenli-yakit-ikmali/
Sığ Sular: Sığ sularda seyir karaya oturma ve batma tehlikelerini beraberinde getirir. Bilmediğiniz sularda bilgi almadan kıyı seyri yapmak çok tehlikelidir. En iyisi seyir haritalarından yararlanmaktır.
Gece Seyri: Gece seyri, özellikle görüş mesafesinin azalması nedeniyle başlı başına tehlike sebebidir. Keyifli gibi görünen bir seyir bir anda çok tehlikeli bir hale dönüşebilir. Seyir fenerleri, radar, güçlü bir ışıldak, radar reflektörü gece seyrinin sevdiği donanımlardır. Mümkün olduğunca fazla kullanın.
Gemi Trafiği Bölgeleri: Gemi trafiğinin yoğun olduğu bölgeler ya da ticari amaçla ayrılmış kanallardan uzak durun. Geçmeniz gerekiyorsa da en kısa sürede terk etmeye çalışın. Büyük gemiler sizi göremeyebilir. Siz onları gördüğünüzde yolundan çekilin, bu tür alanlarda çapa atmayın, mümkünse iletişim kurun. (VHF veya AIS)
Hava Durumu: Hava durumu, rüzgâr yön ve şiddetini bilmek denizciliğin belki de yarısıdır. Mümkünse dalga boyu ve periyotlarını da kontrol edin.