Atmosferin mavi rengi, güneşin doğuş ve batışında gözlenen renkler, gökkuşağı, taç, hale ve serap atmosferdeki ışık olaylarının başlıcalarıdır. Atmosferde renkler güneş radyasyonunun difüzyonu nedeniyle meydana gelir.
Hale:
Güneş ve ay çevresindeki aydınlık çemberdir. Işığın Ci ve Cs bulutlarındaki buz kristallerinde kırılması İla oluşur. Kuvvetli olduğunda içi kırmızı dışı sarı renklidir. Zayıf hale beyaz görülür.
Taç: Corona:
Güneş veya ay etrafında oluşan renkli çemberdir. Işığın su damlacıklarında kırılması ile meydana gelir. Dışı kahverengimsi kırmızı içi mavimsi beyaz renklidir. Tam taç olayında iç içe birkaç çember görülür. Haleden farkı renk sıralanışıdır.
Gökkuşağı: Rainbow:
Işığın damlacıklar üzerinde parlaması ila içte menekşe, dışta kırmızı renkli yaylar görülür. Renkli gökkuşağı bulunulan yerden birkaç metre veya kilometrelerce uzakta olabilir. Damlacıklar 0.05 mm.den küçük olduğunda beyaz bir kuşak şeklinde görülür.
Serap:
Atmosferde düşey doğrultuda kuvvetli sıcaklık gradyanı olduğunda hava tabakalarının kırılma endeksi değişikliği sonucunda oluşur, üst serap da ışık aşağı doğru eğilir, görüntü üstte ve ters olarak görülür. Hava sıcak, zemin soğuk olduğunda gözlenir. Alt serap da düz ve çok ısınmış çöl, yol gibi zeminlerde bir su yüzeyi görülür. Bu durum ışığın yukarı doğru kıvrılmasından meydana gelir.
Fata Morgana:
Su yüzeylerinde nadiren görülen bir çeşit serap olayıdır. Karışık kırılma nedeniyle cisimler ters ve değişik yüksekliklerde görülürler.