“Deniz demiri“, “fırtına çapası“, “deniz paraşütü” gibi isimlerle anılan, dalgalı ve zor deniz koşullarında, teknenin burnunu sabit tutmaya yarayacak herhangi bir ağırlık, çapa çeşidi.
Kürek veya kullanılmayan yelkenlerin bir araya getirilerek olabildiğince uzun bir halatla dibe sarkıtılmaları, teknenin burnunu fırtına boyunca sabit tutmak için yeterli olacaktır. Bu iş için çeşitli tipte aletler bulunsa da, teknede bulunan malzemeler ile yapılacak basit bir deniz demiri de yeterlidir. Tayfun gibi çok kuvvetli rüzgârlarda ise belli bir derinliğe kadar indirilen tekne demiri, deniz demiri görevi görür.
Bu tip demirlerin hazır tipleri de mevcuttur ve “Deniz paraşütü” de denmektedir.
a- Tekneyi durdurmak için değil, ancak tekneyi hızlı sürüklenmekten ve daha önemlisi olan yan yalpaya düşmekten kurtarır.
b- Baş bodoslamayı rüzgâra çevirir. Bir anlamda demir döşenmiş gibi tekne, pruvasını rüzgâra döner.
c- Dip zemin çok derin ve zincir, halat yetmez, çıpa dibe değmez ise kullanılır. Özellikle yüksek havalarda tekne hareket kabiliyetini yitirdiğinde demir pupadan atılır, salpaya gelene kadar yan yalpalardan korur.
Deniz Demiri Yapılışı: Brandadan bir koni olup gemiye büyük tarafı dönük şekilde donatılır. Küçük tarafından da tekrar gemiye alınmak için bir laçka salvosu ile donatılması önerilir.
Kumaş Seçimi tamamen keseyle ilgili ancak bu tür donanımlar teknede yer tutacağından en sağlam ve en ince su geçirmeyen kumaşlardan seçilmesi tercih sebebidir.
Su giriş ve çıkışlarındaki dairenin içine yüzmeyen halatlardan fitil halinde dikilirse ilk harekette suyun girişi ve çıkışı kolaylaşıyor birde donanım halatlarını huninin üzerine 120 derecelik açı ile tüm bedeninde bir uçkurluk dikilerek arma edilmesi halat bütünlüğü açısından faydalı olacaktır.