Demirleme işlemi aslında kişisel tercihlerin olduğu bir konudur. Hava ve denizin elverişli olduğu yerde demirleme işlemi yapılsa da demir yeri seçiminde bulunduğunuz ortamda denizin temiz olması, doğal güzellikler, korunaklılık özellikleri ve bir takım olanakların yakınlığı (yerleşim, alışveriş noktaları gibi) konuları önem kazanır.
Demir yeri ile ilgili olarak belirlenen faktörlerin yanı sıra belirlenemeyen faktörler de bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi de demirleme yapılacak yerin dip yapısıdır. Genelde dip yapısı çeşitleri kum, taşlık, balçık, çimenlik tiplerinden biridir. Haritalardaki kısaltmalar bu konuda bilgi verebilirse de eğer hava koşulları uygunsa dip yapısını suyun berraklığı nispetinde gözlemleyebiliriz. Ancak bu da her zaman mümkün olmayabilir.
Kum dip yapısı demirleme için en uygun yer tiplerinden biridir. Taşlık zeminlerde ise taşların büyüklüğü fazla ise demirin tutunmadan sürüklenmesi olasıdır. Bu gibi zeminlerde çapanın dibe takılması da olasıdır. Ancak kayalık zeminlerde bu ihtimal daha yüksek olup önlem alınmalıdır. Çimenlik dip yapısında ise demirin tutunması zordur. Çok gerekmedikçe bu dip yapısında demirlemekten kaçınılmalıdır. Ancak bu bölgelerde genellikle kum boşlukları vardır ve yüzeyden rahatça görünebilir. Bu alanlar demirleme için daha yararlıdır. Yoğun çamurlu ve kumlu dip yapısı tutunma için idealdir. Aslında sözü edilen farklı dip yapıları olmakla birlikte bunlar genellikle bir arada da bulunabilirler. Bu açıdan doğru demir yeri seçimi çok önemlidir.