Demirlemenin standart kuralları vardır. Ancak bir de yazılı olmamakla birlikte uyulması gereken bazı kurallar vardır. Bu kurallar hepimizin daha güvenli ve daha huzurlu demir yerlerini ve koyları kullanmamıza yardımcı olacaktır. Bir tekne demirlemişse sonra gelen tekne bu tekneye çapariz vermeyecek şekilde demirler. Rüzgârın değişebileceği dikkate alınarak demirli teknenin, demir üzerinde iken çizebileceği daire dikkate alınır ve bu dairenin dışında kalınır. Çapariz halinde ise sonradan gelen tekne gerekli tedbiri alır veya ayrılır. Özellikle Ege’de koy sayısı oldukça fazla olsa da her teknenin yalnız kalabileceği kadar çok değildir. Bu nedenle diğerlerine de saygı duymak gerekir. Bir koya girdiğinizde genellikle koyda başka tekneler görürsünüz. Koy içinde yavaş bir hızla dolaşarak demirli tekneleri dalganız ile rahatsız etmemeniz gerekir. Dolaşırken dip koşullarını ve diğer teknelerin demirleme koşullarını iyice inceleyiniz. Genellikle kıçtan koltukla bağlanılmışsa siz de kıçtan koltuk alınız veya bu teknelere çapariz vermeyecek şekilde demirleyiniz.
Koy içinde kısa bir turlama sonunda uygun bir demir yeri bulup demirleyiniz. Mümkün olursa büyük teknelerden, özellikle motor yatlardan uzak durunuz. Bu tür teknelerde jeneratör neredeyse vazgeçilmezdir ve tekne büyüdükçe içindeki kişi sayısı da artacağından gürültü de artacaktır. Demirli teknelerin yerçekimi gibi çekim etkisi vardır. Bir koyun içinde yerleşim yerine uzaklığı, dalga ve rüzgârın etkisi, demirleme derinlikleri gibi objektif kriterlerden bağımsız olarak demirli tekne çekim etkisi yaratır. Hiçbir sebep olmaksızın koya giren tekne demirli teknenin yakınına, hatta çok yakınına demirler. Eğer önceden siz demirlediyseniz gelen tekne size çapariz verecekse demirlemeden uyarınız. Koya girdiğinizde ise eğer teknedekileri tanımıyorsanız çok yakınına demirlememeye özen gösteriniz.
Demirde iken karaya ulaşım, balık avlama veya dolaşmak için botlarımızı kullanırız. Botlar oldukça fazla dalga yaratırlar ve demirdeki tekneleri rahatsız ederler. Botu kullanırken de mümkün olduğu kadar düşük hız yapmaya özen gösteriniz. Motor kullanmamak da iyi bir çözümdür. Kısa bir mesafe için kürekleri kullanmak iyi bir alternatiftir.
Demirde iken rahatsız edici diğer iki konu ise gürültü ve kokudur. Demirlerken baş üstündeki ile haberleşmek için bağırmak yerine geliştireceğiniz bir el kol hareketleri haberleşmesi kullanınız. Teknede eğleniyorsanız, diğer teknelerin de sessiz kalma saygı duyunuz. Ses denizde, tekne içinde duyduğunuzun çok ötesinde daha fazla yayılır.
Izgara yapmak teknede hoşumuza gitse de duman ve koku rüzgâr altı tekneleri rahatsız edecektir. Eğer olanak varsa en son rüzgâr altı tekne olmaya özen gösteriniz veya kokulu yemeklerden kaçınınız.
Ahmet Çelenoğlu