Demirleme için zincir kullanımı oldukça yaygındır. Özellikle uzun seyirler yapan denizciler teknelerinde çapa için demir zinciri kullanırlar. Demir zinciri kullanmanın tekne sahipleri için değişik sebepleri vardır.
Zincir kayalık, mercan gibi su altı objelerine denk geldiğinde kolayca aşınmaz. Demir zinciri kullanmanın avantajlarından biri de zincirin ağırlığı ile eğilerek gelen şokları emmesidir. Uygun bir ırgat kullanılıp, düzgün bir zincirlikle demirlemede funda ve vira edilirken sorun yaşanmaz. Yine zincirin ağırlığı nedeniyle çapanın deniz dibi ile yaptığı açı azalır ve çapanın tutma gücü artar. Avantajlarının yanı sıra demir zinciri kullanmanın dezavantajları da yok değildir. Her şeyden önce zincir halattan daha ağırdır ve halatla karşılaştırıldığında demir zinciri kullanmak çok daha pahalıdır. Ayrıca halat gibi elle demir zinciri kullanmak pek mümkün olmaz. Az önce demir zinciri kullanmanın gelen ani şokları emdiğini belirtmiştik. Ancak zincir tam olarak gerildiğinde esneklik payı olmadığından bu özelliği devre dışı kalacaktır.
Demir zinciri yerine halat kullanmayla ilgili olarak ise deniz dibinde çapadan sonra hemen ve sadece halat kullanmak halatın hızla aşınmasına neden olacağından önerilmez. Çapa ve halat arasına belirli ölçüde zincir döşemek hem bu aşınmaları önleyecek hem de çapanın tutma gücü üzerinde olumlu etkisi olacaktır. Bunun için küçük ve hafif bir tekne ise 2 metre kadar zincir uygun olabilir. Daha büyük teknelerde ise teknenin tam boyu kadar zincir döşenmesi uygun olacaktır. Ağırlığın istenmediği performans teknelerinde tam boy yerine yarım boy zincir kullanılabilir.