Demir taraması için yapılacaklar her tekne sahibinin bilmesi gereken konulardandır. Aslında bir kez öğrendiniz mi teknenizi demir taramadan güvenli şekilde demirleyebilirsiniz. Er veya geç her teknecinin başına gelir. Demir yerinde rüzgâr artar, tekne hareketlenir ve demiriniz taramaya başlar Bazen demir zincirinizin tangırtısı sizi uyarır. Diğer zamanlarda ilk dikkatinizi çekecek şey rüzgâraltında demirlemiş olan diğer teknelerin rüzgârüstüne doğru yavaşça hareket etmeleri olabilir. İlk kez başınıza geldiğinde manzara karşısında önce şaşırıp afallar, sonra durumu kavrarsınız.
Kalabalık bir demir yerinde ilk demir tarama belirtisi hemen davranmanızı gerektirir. Yeni demirlediyseniz demiri toplayıp değişik bir yerde yeniden funda etmeyi denemelisiniz. Bununla birlikte bir süredir demirde rahatça salınıyor idiyseniz demir toplayıp yeniden demirlemekten başka çözümler de denenebilir. İlk olarak diğer teknelere çaparız vermeyecek şekilde kalomanızı arttırın. Böylelikle demir zincirine demirin sürüklenmek yerine dibe saplanmasını sağlayacak daha etkin bir açı vermiş olursunuz.
Bu işlem meseleyi çözmezse makinayı çalıştırıp ağır yol ilen vererek zincirdeki yükü alırken bir yandan da ne yapabileceğinizi sağlıklı olarak düşünebilir veya motorla eğlenirken kuvvetli sağanağın geçmesini bekleyebilirsiniz.
Ancak bu telaş içinde dinginin pariması (bağlama halatı) pervaneye dolandığı için makinanız çalışmazsa ne olur? Veya uzun süreli bir çözüm arayışındayken fırtına iyice oturursa. O durumda tonoz veya ikinci demiri dingiye yükleyin, demir zincirini/halatını da üzerine sağın. Boştaki ucu tekneye bağlayın ve demir zinciri/halatı müsaade ettiği kadar dingiyle rüzgâr üstüne gidin Zincirin/halatın sonuna geldiğinizde atmış olduğunuz demirin birkaç tekne boyu kadar sağına veya soluna ikinci demiri atın. Bu şekilde iki zincir/halat tekne burnuna göre darca bir V oluşturarak yükü paylaşacaktır.
Tekneye döndüğünüzde demirin saplandığını hissedinceye kadar yeni zincirin/halatın boşunu alın ve başa bağlayın. Demir zincirini/halatını yükü eşit şekilde alacak şekilde ayarlayın.
Ana demiriniz hâlâ tutmamışsa yeni demirinizin bütün yükü almasını sağlayın ve ana demiri alıp dingiyle İkinciye yaptığınız şekilde tekrar demirleyin.
Gerekirse (arkanıza yakın bir kayalık varsa, makine çalışmıyorsa veya diğer tekneler çok yakındaysa vb.) rüzgâr üstüne ilerlemek için demirlerinizi alternatif şekilde alıp atabilirsiniz; ancak bu epey zorlu bir iştir ve gece vakti, anan rüzgârda tehlikeli de olabilir. Onun için ana demirinizi aldıktan sonra ikinci demir zincirine/halatına bir şamandıra veya usturmaça bağlayıp açılabilir ve daha emin bir yer bulup orada yeniden demirleyebilirsiniz. Daha sonra, şanlar düzeldiğinde gidip ikinci demirinizi toplarsınız.
Rüzgâr kıyıya doğruysa ve demir yerinin tutma kalitesi belli değilse akıllı denizcilik denize açılmanızı söyler. Bu sizin her yeni demir yerine geldiğinizde dikkate alacağınız bir şeydir. Dikkatli denizciler gecelemek için bumbaya yerleştirmeden önce ana yelkenlerine bir veya iki camadan vururlar, zira bilirler ki demir tararsa bir fırtına esiyor demektir. Ve o karanlıkla kendilerini emniyetli bir şekilde liman dışına yönlendirecek kerterizi bir yere not ederler. Büyük bir olasılıkla sizin de fark edeceğiniz gibi bu kadar rahmete katlanırsanız, demiriniz asla taramayacaktır; (o işleri yapmazsanız tarayacağı tutar). Ancak siz o işleri yine de yapın, poliçesi ucuz bir sigortadır.