Geçen hafta İzmir’de deniz hortumu görüldü. Bu sıralar hava oldukça kararsız ve ilginç hava değişiklikleri ve mevsim normallerinin dışında olaylarla ve koşullarla kaşmak mümkün. Eğer denizdeyken bir hortumla karşılaşırsanız ne yapacaksınız. Bunun anlamı nedir? Bu yazbunlar üzerine…
Deniz hortumları genellikle karadaki kuzenlerinden daha az haşarı olurlarsa da, küçük tekneler için gerçek bir tehlike olmaktan da geri kalmazlar. Karadakiler gibi denizdekiler de gök gürültülü fırtına bulutlarının yani kümülonimbüslerin (cumulonimbus) altında oluşurlar.
Denizin yüzeyinde hortumun merkezine doğru spiral şeklinde kıvrılan rüzgâr izlerine dikkat edin.
Önce bulutun altında baca şeklinde bir uzantı ortaya çıkar, sonra o uzantı yoğun serpintilerle dövülmekte olan deniz yüzeyine doğru uzamaya başlar. En sonunda da o çılgın serpintilerle birleşip bulutla deniz arasında ince uzun bir tünel, yani hortum halini alır.
Deniz hortumlarının çoğunun genişliği 6 ile 60 metre arasında değişir. Boylarıysa denizden buluta kadar 300 ile 600 m. arasında olur. Neyse ki yaşam süreleri kısadır, ancak 10 ile 30 dakika kadar sürer. Sonrasında uzayıp kıvrılırlar ve en sonunda tüm sistem koparak parçalanır.
Hortum yaklaşırken yelkenli bir teknedeyseniz, gecikmeyin hemen harekete geçin. Tüm yelkenleri indirip sarın. Biminiyi kapatın, güvertedeki her şeyi bağlayıp emniyete alın, aşağı inip, tüm “heç” ve lumbozları sıkıca kapatın. Motorlu bir teknedeyseniz, hortumun yoluna dik bir rotayla kaçın.