Dar geçitlerde seyir zordur. Özellikle bilmediğiniz sularda seyir yapacaksanız bazı noktalar size yol gösterebilir. Dar geçitlere dair öneriler bu yazımızda..
Geçitler, lagün veya nehir ağzı gibi İç suların denizle bağlantısını sağlayan dar su kanallarıdır. Amerika’nın doğu ve batı kıyılarında bulunan geçitler çoğunlukla tehlikeli sığlıklarla dolu kıvrımlı yerlerdir. Ayrıca fırtına ve sellerle sürekli değişip durduklarından, geleneksel biçimde işaretlenmeleri de çok zordur. Bu yüzden, güncellenmiş yerel durum bilgisine sahip olmadan o geçitlerden geçmeye çalışmak risklidir.
Birçok durumda, geçitler akıntılı olur, ya nehirlerden gelen sular denize akar ya da sular gelgitlerle geriye denize veya denizden içeriye doğru akıyordur. Denize akan sular, karaya doğru esen kuvvetli rüzgârlarla karşılaştığında, dik, birbirlerine yakın kırılan dalgalar üretir Bu tür dalgalar küçük tekneler açısından son derece tehlikelidir.
Böyle durumlarda gizli tehlike, denizden yaklaşıldığında bu tür dalgaların gerçekten çok fazla olan yüksekliklerini görememektir. O yüzden, kıyıya doğru sert rüzgârlar var ve siz de bilmediğiniz böyle bir geçide ilk defa girmeyi düşünüyorsanız, verebileceğimiz tavsiye ki asırlık bir tavsiyedir “Yapmayın” şeklinde olacaktır. Bu işin kuralı şunu söyler şüphen varsa uzak dur. Bir fırtınada açık denizde olmak bu tür yerlerden daha emniyetlidir.
Bazen bu tavsiyeye uymak mümkün olmaz, öyle durumlarda yardımcı olarak acil bir girişi biraz daha emniyetli kılabilecek birkaç öneri aşağıda sıralanmıştır.
• Teknedeki herkes can yeleğini giymiş olmalıdır.
• Koşulların ne zaman iyileşebileceğini, sığ kumlukların, topukların ve geçidin son durumunu öğrenmek için VHP radyonuzda Kanal 16’yı kullanarak kıyıyı arayın.
• Haritaları, kıyı kılavuz (pilot) kitaplarını ve bulabileceğiniz seyir rehberlerini okuyun.
• Karşılaşacağınız şamandıraların, fenerlerin ve kıyıdaki nesnelerin yerlerini hatırlamaya çalışın. Eğer gireceğiniz geçitte transit işaretleri varsa, önceden bilmenizde fayda vardır.
• Radyodan sonuç alamazsanız, denizden kıyıdaki dalgaların en alçak yerini gözlemeye çalışın; geçitteki en derin yere işaret edecektir. Dalga hattına çok dikkatli yaklaşın ve kırılan dalgalar açısından sürekli arkanızı kontrol edin.
• Eğer yapabiliyorsanız, gelgitin gel aşamasını bekleyip, kıyıya doğru giden sularla harekete geçin. Rüzgâr ve akıntının aynı yönde olduğu zamanlarda deniz çok daha sakin olur. Geçidin dibi düzgün bir sığlıksa, suların yüksek olduğu “gel”in sonunu bekleyin.
Suların kabarma biçimlerini gözleyin. Çoğunlukla, gelen dalgaların içinde üçüncüyle yedinci arası bir tanesi diğerlerinden daha büyük olur. Bunun nedeni farklı oluşan dalgaların birbirinin sırtına binmesidir.
En büyük dalganın kırılmasına kadar bekleyin ve hemen arkasından harekete geçin. Hızınızı dalganın hızına uydurarak dalga dibinin az önünde kalmaya çalışın. (Motorlu bir tekneyle kolay olur). Kıçını dalgaya dik tutmaya gayret ederek tekneyi dalgalara paralel hale getirmemeniz gerekir, öyle olursa alabora olma olasılığı ortaya çıkacaktır. Çift motorlu bir teknedeyseniz sancak ve iskele motorların gücünü sırayla azaltıp çoğaltarak tekneyi aynı yönde tutmaya çalışın.