Çipura, Ege Bölgesi’nde en çok tercih edilen balıklardan biridir. Çipuranın küçüğüne “lidaki”, büyüğüne de “hirisof” adı verilir. Çipuranın ortalama boyu 20-50 santim aralığındadır. İri olanları 6-7 kiloya kadar ulaşabilir. Ege dışında Karadeniz, Marmara ve Akdeniz’de de bulunan bir balıktır.
Kumlu, çamurlu zeminler, deniz çayırları arasında yaşayan çipura 150 metre derinliğe kadar bulunabilir. Dişleri ve çenesi çok kuvvetlidir. Temel besinleri arasında sulina, sübye, karides, çağanoz, yengeç, deniz kurdu, mamun, sardalya ve çamukadır.
Çipuranın üreme dönemleri Ege denizinde Kasım ve Şubat ayları arasında, Akdeniz’de ise Ekim ve Aralık ayları arasında üremektedir. Erkekleri 1-2 yaşında dişiler ise 2-3 yaşlarında ergenliğe ulaşır. Karadeniz’de üremeyen bir balıktır.
Çipura ızgara, buğulama ve tava olarak tüketilir. Çok sevilen ve tercih edilen bir balıktır.
Çipura avı için çift köstekli, çift göz iskandilli, uzun köstekli, küçük zokalı ve dip sürütmesi takımlarının olta, beden ve köstekleri kalınlaştırılarak, iğneleri büyütülerek kullanılır. Yem olarak genellikle sülünez, sübye, karides, ahtapot, çağanoz, deniz kurdu, mamun kullanılır.