Sizce Çift Motorlu Tekne Avantajlı mıdır? Birçok tekne sahibi emniyet ve hız açısından düşünerek çift motorlu bir teknenin hayalini kurarlar. Denizde ortasında kalmamak, daha hızlı gitmek gibi sebepler geçerli olsa da bu yazımızı okuduktan sonra fikriniz değişebilir.
Genel olarak söylersek, teknenizde içten ya da dıştan takma iki motor varsa, tekneniz bir taneyle olduğundan iki kat “iyi” olmaz. Çift motorlu tekneler, göreceli olarak daha fazla yakıt israf eder, çok daha fazlasına mal olur, yakıt tankları daha büyük olur, daha fazla bakım ister ve son olarak ciddi miktarda daha ağırdırlar.
Çift motorlu tekneler çoğunlukla çok sıkışık olur, motorlara erişmek bir sorundur; bu yüzden de doğru dürüst bakım yapılamayacağı ve o teknelerin bakımsız kalacakları neredeyse kesin bir olgudur.
Çift motor için gösterilen neden emniyettir. Motorlardan biri bozulursa, diğeriyle eve dönebilirsiniz. Yalnız bu iş her zaman öyle umulduğu gibi gerçekleşmez. Çift motorlu kayıcı teknelerin birçoğu, kötü hava ve denizlerde yönetilemez hale gelir. (Bu koşullar da genellikle arızaların baş gösterdiği koşullardır). Daha da ötesi, motor arızlarında en çok karşılaşılan sebep, kirli yakıtlardır. Motorlarınız ayrı tanklardan yakıt almıyorsa, birini kaybettiğinizde öteki de arkasından gelecektir.
Çift motor için gösterilen başka bir sebep, manevra yeteneğidir. Gerçekten de usta bir kişinin elinde çift pervaneli bir tekne yanaşırken dümeni olmasa bile kendi boyu kadar bir mesafede dönüp yanaşabilir. Bu yadsınamaz bir üstünlüktür.
Özerinde iki tane 100 beygirgücü (bg) motor olan bir tekne 200 bg İlk bir motora sahip tekneden daha fazla yakar. Ağırlığı fazladır, transmisyonlardaki toplam sürtünme fazladır, ikinci pervanenin destekleri ve dümen palasından kaynaklanan su direnci daha fazladır Ekonomi için tek motorla seyretseniz bile, tüm bunlar önemlice bir ek maliyet getirecektir.
Kaba kural olarak, çift motorlu tekneler, aynı güçteki tek motorlulardan %20 daha fazla yakıt harcarlar.
Emniyet sorununu aşmak için birçok tek motorlu tekne pervane şaftına bir kayışla bağlanabilen ayrı bir jeneratör taşır. Bazı küçük içten takma motorlu teknelerse aynalıklarında bir “eve dönüş” dıştan takması bulundurur; yalnız burada sıkıntı, onların sakin sularda işe yaramasıdır. Pervaneleri dalgalar gelip geçtikçe sudan dışarı çıkacaktır.
Ticari balıkçı tekneleri dünyalım her yerinde tek motoru tercih eder Bunun bir sebebi vardır her halde! Böylece artık siz de, bunun nedenini bilenlerin arasına katılmış bulunuyorsunuz.