Denizde bir çatışma ile karşı karşıya kaldığınızda yapmanız gerekenleri biliyor musunuz? Bu yazıda bir çatışma sonrası yapılması gereken belli başlı işlemleri okuyabilirsiniz.
Böyle bir durumda ilk yapılması gereken can emniyeti önlemlerini almaktır. Teknede bulunan herkesin can güvenliği ve sağlık durumunu kontrol edin. Eğer başka bir tekneyle çarpışma söz konusu ise diğer teknede bulunanların da güvenliği ile ilgilenmelisiniz. Ayrıca çatıştığınız teknenin yanından ayrılmak iyi bir fikir değildir. Hem yardımlaşma açısından hem de bir teknenin durumu daha iyi olabileceğinden olay yerinde kontroller yapılmalıdır.
İkinci olarak teknenin su alıp almadığı hızlı bir şekilde kontrol edilmelidir. Su almıyorsa problem yoktur. Tekne su yapıyorsa hemen suyu kesmeye ya da azaltmaya çalışmak gereklidir. İçeriden ya da dışarıdan takviye ederek su girişi azaltılmalıdır. Bu arada teknede suyu boşaltmaya yarayan sintine pompası, kova gibi araçlar derhal devreye sokulmalıdır.
Her şeye rağmen su girişi kesilemiyor ya da azaltılamıyorsa teknenin batma tehlikesi gündeme gelir. Bu durumda teknenin batmasına ne kadar zaman kaldığı hesaplanmalı ve bir eylem planı yapılmalıdır. Kıyıya ulaşmaya mı çalışılacak yoksa tekne terk mi edilecek sorusunun yanıtı bu duruma bağlıdır.
Yardım gerektiren durumlarda VHF telsiz varsa kanal 16’dan durum yetkililere bildirilmelidir. Bu bildirimde teknenin adı, bağlama limanı, kesin mevki, hasar durumu, teknede kaç kişi olduğu, kaç yaralı olduğu gibi bilgiler verilmelidir.