Demiriniz dibe takıldığında nasıl kurtaracağınızı biliyor musunuz? Çapa kurtarma ile ilgili olarak ihtiyacınız olan yöntemleri bu yazıda bulabilir ve uygun olanını kullanabilirsiniz.
Her tekne sahibi günün birinde çapasını çektiğinde bir yerlere takılarak çapanın gelmediğini görmüş ya da görecektir. Bu durumun sebepleri arasında derine gömülmüş, bir kayaya sıkışmış, kablo ya da halata ve hatta bir ağa takılmış bir çapa olabilir.
Bu durumda ne yapacaksınız?
İlk olarak yapacağınız demir halatını olabildiğince dik açı yapacak şekilde kısaltmak amacıyla çekmektir. Buradaki amaç kalomasını aldığınız çapanın dik açı yapan halat veya zincirin teknenin kendi hareketiyle yani dalgaların verdiği hareket etkisiyle yavaşça dipten kurtulup kurtulamayacağına bakmaktır. Bu eylem işe yararsa güzel yaramazsa bir sonraki aşamaya geçiyoruz.
İkinci yöntem olarak demir halatına bira boş verebilir ve tekneye yol vererek halat sizi durdurana kadar gidin. İlk seferde sonuç alamamanız normaldir. Değişik yönlerden deneme yapın ve sonucu kontrol edin. Hala olumlu bir sonuç yok mu?
Devam edelim… Aslında çapanın bir kayaya mı yoksa halata mı takıldığını anlamaya çalışmak da önemlidir. Çapa çekildiğinde hiçbir esneklik söz konusu değilse kayaya takılma olasılığı yüksektir. Aksi halde çekildiğinde bir miktar gelecektir.
Bir başka teknik bir şemsiye çapanın demir halatına bağlanması ve dibe kadar indirilmesidir. Bu işlemden sonra bir dingiye binip demiri ters yönden çekmek sonuç verebilir. Prensip olarak kayaya takılı çapaları demirlememenin tersi yönden çekmek öncelikli düşünülmelidir.
Sorunlu olabileceğini düşündüğünüz zeminlere demir atarken kurtarma halatı veya demir şamandırası kullanmanız uygun olacaktır.
Aslında çapa takılması ile ilgili olarak birçok öneri olmakla birlikte hiç birinin garantili sonuç vermeyebileceğini ve bu konunun sürprizlerle dolu olduğuna emin olabilirsiniz.