Teknelerde kullandığımız çapalar çoğunlukla kolay kullanılması ve teknede fazla yer tutmaması için küçük boyutlu olanlardan seçilir. Aslına bakacak olursanız bir çapanın ağırlığı, bir çapanın deniz dibine gömülüp yerleşmesini kolaylaştıran tek etmendir. Gerçekten de tutucu birçok tekneci, ısrarla 14 kilodan hafif çapaların teknelerde yerinin olmadığını söyler durur.
Bu söz sert kum veya erişte/yosun kaplı zeminlere demirlemeye çalışıyorsanız doğru olabilir; çünkü hafif çapaların o tür zeminlere saplanması zordur.
Danforth, Performance ve Fortress gibi hafif çapaların iş çamur, yumuşak kum ve killi zeminlere geldiğinde bir sıkıntısı yoktur. Büyük tırnak yüzeyleri, yumuşak yüzeylerde çekilmeye çok fazla direnç gösterir. Her şeyden önce, performansları zemine ne kadar gömüldüklerine bağlıdır; doğaldır ki bu da her zaman gerçekleşmez. Zemine gömülme işi garanti edilebilseydi, “mükemmel” çapalar olurlar; ağır pulluk tipi çapalara gerek kalmazdı. Pulluk tipleri her ne kadar tutma güçleri daha az olsa da, hafif çapaların çaresiz kaldığı yerlerde zemine gömülerek iş görürler.
En uygun zemine dalma ve tutma gücünü elde etmek için, tüm hafif çapalar, tırnakların çapa bedeniyle yaptığı açı dikkatle kontrol edilerek üretilirler. Bazılarında açıları değiştirilebilen tırnaklar vardır. Böylece yumuşak çamurla başa çıkmak için daha geniş açılar ele edilebilir.
Hafifliklerine rağmen, bu tür çapalar, kuvvetli rüzgârlar ve büyük ölü dalgaların çapalara yüklediği yüklere rahatlıkla dayanır. Maalesef sağlamlıkları her zaman tutma gücü anlamına gelmez. Çapanızı her zaman yüksek akma/ çekme gerilimine sahip çeliklerden yapılmış çapalar arasından seçin.