Can askısı sistemi denizde bulunan bir kişi ya da kazazedeyi tekneyi almada kabul edilen iyi yöntemlerden biridir. Sudaki birini tekneye alma yöntemi Seattle, Washington’daki Sailing Foundation tarafından geliştirilmiştir. Tek bir kişinin tüm kurtarma işlemini yapabilmesinden dolayı, iki kişiyle seyre çıkıldığında özellikle faydalıdır.
Can askısı, kazazedenin kollarının altından geçip, bir makara yardımıyla onu tekneye almaya yarayan dolgulu yüzer bir askıdan oluşur. Askı teknenin kıçına sağlamca sabitlenmiş, yüzer cins uzun bir halata bağlıdır. Halat ve askı kıç vardaveladaki (puslı pit) yarı sert özel torbası İçinde saklanır.
Can askılarını kullanmak çabuk ve kolaydır. Denize biri düştüğünde, muhafazasını çekip açarak askıyı suya savurun. Halat normal olarak kendi kendine sağılıp gidecektir (ilk başlarda biraz yardım gerekebilir). Halatın tamamı boşaldığında, kazazedenin çevresinde o halata erişinceye kadar tur atın. Sudaki kişi askıya/ halata eriştiğinde motoru durdurun (yelkeni mayna edin) ve halatı çekerek kazazedeyi teknenin yanına çekip, suyun altında kalmaması için halatı bir koçboynuzuna bağlayın.
Bir mandar ve vinç yardımıyla kişiyi güverteye alın, gerekirse palanga kullanın. Palanga teknenizin boyuna bağlı olarak, güverteden 3 ila 4,5 m. yukarda mandara asılı olmalıdır. Can askısı, sudan alınırken kazazedeyi güvenle taşıyacak şekilde tasarlanmıştır.
Can salının mahfazası içine önceden hazırlanmış ikili bir palanga konulabilir ya da pupa palangasını bu iş için kullanabilirsiniz. Yalnız bu durumda palanga makaralarında, yanakların açılır kapanır cinsten olması gerekir.