Bu yazımızda borda salmaları ile ilgili bilgi paylaşıyoruz. Borda salmaları hangi teknelerde, hangi sularda tercih edilir, özellikleri nelerdir? Öğrenebilirsiniz.
Çok sığ sularda dolaşan teknelere su altında yeterli yan yüzeyi sağlamak için bir şeylerin yapılması gerekir. Bu tür yerlerde kullanılacak ve sık sık zemine oturmak zorunda olan teknelerde, alışılagelmiş salmalar kullanılamaz. O tekneler açısından seçim omurgadaki hareketli salmalarla borda sarkıtma salmaları arasında olur.
Bununla beraber, hareketli omurga salmaları, omurgayı ikiye ayırdıklarından teknenin yapısını zayıflatırlar. Büyük muhafazaları vardır ve zemine oturulduğunda muhafazayla aralarına çakıllar vb. sıkışabilir.
Mafsallı borda salmalarından rüzgâraltındaki indirilerek teknenin sürüklenerek rüzgâraltına düşmesi önlenirken, rüzgârüstündeki kaldırılarak suya gösterilen direnç azaltılır.
Omurgadaki salmalarla karşılaştırıldığında sudaki alanlarının su kesiminden başlamasından dolayı borda salmalarının daha etkin olduğu görülür. Omurga salmalarının çalışan alanıysa karinadan aşağıya kadardır.
Gelgit farkının yüksek, birçok teknenin de sığ nehir ağızlarında zemine oturarak beklediği Kuzey Avrupa’da borda salmalarına Kuzey Amerika’da olduğundan çok daha fazla rastlanılır.