Tekne kullanmak çoğu kişiye göre kolaydır. Kocaman denizde istediğiniz gibi seyir yapar, gezersiniz. Aslında konu o kadar basit değildir. Deniz araçları tüm diğer araçlardan daha zor kullanımı olan araçlardır. Karada, havada olan araçların sadece tek ortamda olmalarına karşın her deniz taşıtının bir kısmı denizden bir kısmı ise havadan etkilenir. Kara ve hava araçlarında kullanan kişilerin verdikleri etkiye alacakları yanıt hemen her zaman belli iken denizde işler daha karmaşıktır. Diğer araçlarda birçok ölçüm araçları net veriler sunarken deniz araçlarında bu durum da oldukça farklıdır. Örneğin pervane, pervane suyu, dümen palası, dümen suyu, rüzgâr ve akıntı savrulma etkileri bir teknede pek de ölçülemeyen konulardır. Ayrıca bu etmenler sürekli olarak da değişkenlik göstermektedir.
İşte tam bu sebeplerden dolayı tekneyi kullanan kişinin yetkinliği çok önem kazanmaktadır. Bunun için de kişide “denizci gözü” olmalıdır. Bu da görme, anlama, çabuk, uygun ve doğru karar verebilme yeteneğidir.
Peki, bunu nasıl başaracağız?
-Belirli düzeyde denizcilik bilgi ve deneyimi elde edeceğiz.
-Tekne kullanmanın teorik bilgilerini bileceğiz.
-Tekne kullanmanın pratikteki bilgilerini öğreneceğiz.
-Bu işi iyi bilenlerin deneyimlerinden yararlanacağız.
-Tekne kullanarak deneyim kazanacağız.
Bir tekneyi tek başınıza kullanmaya başlamak için aşağıdaki niteliklere de ulaşmaya çalışılması öneriliyor:
1- Kendine güven duymak
2- Soğukkanlı olabilmek
3- Kararsız olmamak
4- Doğru ve çabuk karar verebilmek
5- Çevredekilere tam ve kesin komutlar verebilmek
6- İleriyi görmek, olabilecekleri hesaplamak
7- Her an dikkatli olmak
Elbette tüm yetkinlikler zaman içerisinde gelişecek ve denizciliğiniz gün geçtikçe daha iyi bir hale gelecektir. Ancak sizin ve size güvenliğini emanet eden kişilerin bulunacağı teknenizin kaptanı olarak sorumluluğunuzu asla gözünüzün önünden ayırmayın.