Tekne sahibi olanların ya da bir tekne almak isteyenlerin merak ettikleri konulardan biri de teknenin yapabileceği maksimum hızdır. Motora tam yol verildiğinde ne kadar hız yapılabileceğini bilmek istemek normal bir meraktır. Bu hem gerektiğinde bir yerden bir yere ne kadar sürede ulaşabileceğinizi bilmek açısından hem de doğru motor gücü, doğru pervane donanımı kullanımı açısından bilinmelidir.
Bu konuda bilinmesi gereken gerçeklerden bir ise özellikle küçük yatlarda teknenin ulaşabileceği maksimum hızı hesaplayabilmek için bir formül olduğudur. Bu formül oldukça basit bir şekilde ulaşabileceğiniz maksimum hızı hesaplayabilmenize olanak verir. Metre cinsinden teknenizin su kesim hattı uzunluğunun karekökünü alın. Çıkan sayıyı 2,43 ile çarpın. İşte size teknenizin maksimum hızı…
Özellikle deplasman tipi teknelerde tekne maksimum hıza ulaştığında kendi oluşturduğu dalganın çukuruna oturur. İşte bu andan sonra o tekneyi daha hızlı ilerletmenin pek imkânı yoktur. Hızlansa da bunu pek kolay yapamayacaktır.
Ancak kayıcı gövde yapısına sahip teknelerde durum daha farklıdır. Bu teknelerin karina yapısı sebebiyle hızları motorlarının gücüne endeksli olarak artabilecektir. Burada ise farklı bir formülasyon devreye girer. Eğer bir tekne pervanesine ulaşan her bir beygir gücüne karşılık 18 kg. ağırlığa sahipse, bu tekne 25 knot hıza ulaşabilir.
Yarı deplasman tipi bir karinaya sahip teknelerde hız başta bahsettiğimiz iki türün ortasında bir yerlerde olacaktır. Hangi tipe daha yakın olduğuna göre hızı artacak veya azalacaktır.
Siz de teknenizde bu formülleri hesaplayarak teknenizin ulaşabileceği en yüksek hızı bulabilirsiniz. Ancak ilk yapacağınız öncelikle teknenizin karina yapısını bilip doğru formülü uygulamak olmalıdır.