Direk (ve sabit arma), yelkenli teknelerin üçüncü ve en yaygın özelliğini destekler yelkenler. Yelken, basitçe söylemek gerekirse, rüzgârı yakalayan ve tekneyi hareket ettirmek için rüzgârın gücünü kullanmanızı sağlayan büyük bir kumaş parçasıdır. Yelkenler, sizin motorunuzdur – güçleri veya yakıtı rüzgârdan alırlar. Ana veya ana yelken en uzun direğin arka kenarında yer alır. Bazı tekneler yalnızca ana yelken taşırken diğerlerinde bir pruva yelkeni de bulunur. Pruva yelkeni, direğin önünde durur. Pruva yelkenleri farklı türlerde olabilir, ancak en yaygını flok’tur.
Bir teknenin rüzgâra karşı farklı açılarda ve en hızlı şekilde seyir yapmasını sağlamak İçin birçok özel yelken türünden birini seçebilirsiniz. Yaygın pruva yelkenlerinden biri, balondur. Rüzgaraltı seyrinde (rüzgâr yönünde) kullanılan büyük, renkli ve paraşüte benzer yelkendir.
Kare yelkenli teknelerin zamanında, yelkenler pamuklu kumaştan yapılıyordu. Bu yelkenler oldukça ağır ve esnekti. Bugünlerde, birçok yelken dakron denilen bir polyester iplikten üretilmektedir. Ancak ileri teknolojili yarış tekneleri, mylar, karbon fiber ve kevlar (kurşungeçirmez yeleklerde kullanılan kumaş) gibi egzotik, hafif ağırlıklı ancak güçlü malzemelerden yapılmaktadır. 1988 America’s Cup’ta 65 feetlik (20 metre) bir katamaran olan Stars & Stripes isimli teknenin yumuşak yelkenler yerine sert bir kanadı vardı ve bir yolcu jetinin kanadına benziyordu. Karbon fiber ve diğer çok güçlü ve hafif malzemelerden üretilen bu sert kanat aslında tek bir parça haline getirilmiş bir direk ve yelkenden oluşuyordu. Üç boyutlu kanat şekli ve yenilikçi şekil kontrolü sayesinde, tekne oldukça hızlıydı ve tekne kupayı kazandı. Fakat her günün sonunda, kanadı oluşabilecek herhangi bir rüzgâr girdabından korumak için tekneyi bir duvarın arkasında (büyük bir hidrolik ekipman kullanarak) yan yatırmak zorunda kalıyorlardı. Denizde geçen bir günün ardından, sert bir kanadı aşağı indirip katlayacağın için, bu tür bir yelken günlük yelkenciler için pek de pratik değil, ama kesinlikle çok hızlıdır.