Geçmiş zamanlardan bu zamana pek çok insanın geçim kaynağı haline gelen avcılık mesleği söz konusu balık avcılığı olduğunda daha farklı bir boyut kazanmıştır. Balıkçılık sektöründe günümüze kadar farklı yöntemler denenmiştir ve farklı deneyimler elde edilmiştir. Bu durum yalnızca balıkçılık mesleğini etkilemekle kalmamış, tekne sektörünün gelişimine de büyük kazanımlar sağlamıştır. Elde edilen sonuçlar ve gelinen günümüz şartlarında ise modern balıkçılık vasfına ulaşılmıştır.
Balıkçı tekneleri, modern balıkçılık terimi için oldukça önem arz eden bir konu olmakla birlikte; gelişmekte olan günümüz teknolojisi içerisinde bugünün modern tekneleri arasında yerini almıştır. Geçimini balık avcılığı ile sağlayan insanların bir vazgeçilmezi haline gelmiştir. Balıkçı teknelerinin marifetleri saymakla bitmemekle birlikte, bu tekne türü kendi içerisinde de kullanış amaçlarına göre kategorilere(gırgır teknesi vb.) ayrılmıştır.
Neden balıkçı teknesi?
Balıkçı teknelerinin özelliklerinden bahsetmeden önce dilerseniz balık avcılığından biraz bahsedelim. Avlanma mesleğini yapan kişilerin doğru teknikleri kullanarak doğru teçhizatlar ile birlikte yapacağı avlanma işlemi; güvenli bir ortamda kalmayı, pratik olmayı, hızlı davranmayı gerektirir. Yeniliklere açık olmakla birlikte sezgileri kuvvetli bir avcı tarafından icra edilmesi gereken meslek türüdür. Hal böyle olunca, saymış olduğumuz özellikler kapsamında yeterli donanıma sahip bir tekne türü gerekmektedir. İşte aranan özelliklerin tamamını kendi bünyesinde toplayan tekne türü, balıkçı teknesidir!
Balığın izlenmesinden yakalanmasına kadar geçen süre zarfının ardından, balığın tazeliğini koruyarak limana getirilmesi işlemi bile oldukça önem arz etmektedir. Bu yüzden balıkçılık ile ilgilenen veya bunu hobi edinmiş kişilerin kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri doğrultuda bir seçim yapması şarttır.
Balık avı sırasında dikkat edilmesi gerekenler
Balıkçı teknesinde mutlaka can yeleği bulundurulmalıdır. Yüzme bilinse dahi can yeleği her zaman birinci güvenlik şartıdır.
Tekneyle açılmadan önce tekne içerisinde su kalmışsa, kalan su boşaltılmalıdır.
Teknenin dengesinin sağlanması için yük dağılımı esaslarına dikkat edilmelidir.
Denize açılmadan önce teknenin yakıt durumu kontrol edilmelidir.
Hava şartları ve denizin durumu kontrol edilmeden tekne ile açılmamak gereklidir.
Tekne içerisinde kürek bulundurulmalıdır.
Teknenin şiddetli bir rüzgar veya beklenmedik bir durum halinde devrilmesi durumunda neler yapılması gerektiği bilinmelidir.
Gündüz ayna ile gece ise bir fener yardımı ile etraftaki teknelerin görebileceği şekilde sinyal vermek konusunda hassas davranılmalıdır.