Arkanızdan Gelen Dalgalar
Tekne seyrinde kıçtan gelen denizler terimi fırtına koşullarında rüzgarın önünde seyir yaparken kıçtan gelen dalgalar anlamına gelmektedir. Bu durumda dalgaların tepeleri teknenin kıçına çarparak havuzluğa su dolmasına sebep olacaktır. Bununla da kalmayıp daha büyük bir tehlike de söz konusudur. Bu dalgalar tekneyi rüzgara çevirip bordasını dalgalara çevirebilir ve broşa düşerek teknenin alabora olmasına sebep olabilir. Direk kırılması ya da gövde hasarları da bu durumda görülebilir. Ancak belirtmek gerekir ki bu durum gerçek fırtına koşullarında söz konusu olur ve çok sıkmrastlanacak bir durum değildir. Daha çok açık deniz seyirlerinde ve çok sert havalarda karşılaşılabilir.
Artık birçok teknede bulunan kendini boşaltan havuzluk sistemleri ile kıçtan gelen denizlerin tehlikesini oldukça azaltmıştır. Ancak havuzlukları su kesiminden altta olan ve kabin girişleri büyük teknelerde tehlike daha fazladır.
Peki ne yapılacak?
Öncelikli iş tekneyi yavaşlatmaktır. Böylece arkadan gelen dalgaların geçip gitmesini sağlayabilirsiniz. Genelde ideal hız tekneyi 4-5 knot hız seviyesine çekmek olacaktır. Bir deniz demirini de arkanızdan çekmek iyi bir fikir olabilir. Daha da sert koşullarda tekneyi dalgaların geçiş açısına göre 10-20 derece arasında rüzgara çevirerek dalgaları kıç omuzluklardan almak uygun olacaktır.