Bir süre sonra ana yelkenin de küçültülmesi gerekecektir. Bunun zamanlaması teknenin yapısına göre değişir, ancak ön yelkeni en küçük hale getirdiyseniz ve buna rağmen tekne yirmiotuz derece yatıyorsa ana yelkeni küçültmenin zamanı gelmiş demektir. Ayrıca dümen tutmak güçleştiğinde ya da tekne rüzgâr üstüne dönmeye çalıştığında da ana yelken küçültülmelidir.
Tekneyi ancak ana yelkeni arada bir boşlayıp kontrol edebildiğiniz bir noktada da yelken küçültmeniz gerekir. Yaklaşan bir fırtına da yelken alanını küçültmek için yeterli bir nedendir. (Yelkenleri fırtına öncesinde küçültmelisiniz.) Denizcilerin sık yaptıkları bir hata, camadan halatlarını önceden hazırlamamaktır. Kötü hava şartlarında hazırlık yapmak hem çok zor hem de tehlikelidir.
Ana yelkenin camadana vurularak küçültülmesi için, camadan vurulacak seviyede, ön köşesinde (karula köşesi) ve arka köşesinde (ıskota köşesi) birer adet camadan matafyonu, yani camadan halkası yer alır. Bazı teknelerde camadan halkaları iki ayrı seviyede yer alır ve yelkenin daha da küçültülmesini sağlar.
Camadan vurmaya ana yelken mandarının boşlanmasıyla başlanır. Karula köşesindeki camadan halkası koçboynuzuna geçirilir ve mandan yeniden kasılır. İskota köşesindeki camadan halkası bir makaradan geçip vince giden camadan halatıyla aşağıya çekilir, hiçe kasılır. Sert havada yelkenin düz olması gerektiğinden hem mandarın, hem de ıskota köşesini aşağı çeken camadan halatının çok iyi kasılması gerekir.
1-Mandarın ve camadan halatının dolaşmamış, hazır olmasını sağlayın. Bumbayı tutan kaldırma halatını (mantilya/balaçina) kasın. (Bumbayı yukarıda tutan bir palanga düzeneği varsa çoğu sadece gerer buna gerek kalmaz.)
2-Ana yelken ıskotasını boşlayıp mandan yeteri kadar indirin ve karula köşesindeki camadan halkasını bumba mafsalına bağlayın. Varsa koçboynuzuna geçirin. (Bazı teknelerde bu yakayı germek için makara kullanılır.) Rüzgâr önüne seyir ederken camadan vuruyorsanız aynı işlemeleri yapın ancak ıskotayı boşlamak yerine bumbayı tam ortaya getirecek şekilde kasın.
3-Karula köşesi camadan halkası takıldığında, mandarı iyice kasın.
4-Iskota köşesi camadan halatını iyice kasın, yelkenin alt yakasını olabildiğince gergin hale getirin.
5-Iskotayı kasın. Tekne dengeli ve dümen dinler hale gelmiş olmalıdır.
6-Yelken derinliğini kontrol edin. Camadan vurulmuş yelkenin düz olması gerekir. Yelken doluysa orsa yakasını ve alt yakasını daha da gerin.
7-Direğin tepesine bakıp direk eğiminin aşırı olmadığından ve direk tepesinin oynamadığından emin olun. Büyük denizlerde direk ortasından ikinci bir baş istralya almak ya da kıç istralyayı biraz boşlayarak direkteki eğimi azaltmak yararlı olur.
8-Ortalığı toplayın. Boş halatları roda edin, ana yelkenin fazlasını bumbaya düzgünce bağlayın. Camadan halkalarından geçirdiğiniz ince halatları bumbadan dolaştırıp foralı camadan bağıyla bağlayın.
Ön yelken olmadan apaz ya da pupa seyri yapabilirsiniz. Ancak rüzgâr üzerine gitmek için ön yelkene ihtiyacınız vardır. Ana yelkeni sakın indirmeyin.