Alüminyum tekne gövdeleri tekne imalatında kullanılan gövde materyallerinden biridir. Bu yazımızda alüminyum tekne gövdeleri hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Alüminyum, 1894’te İsviçre’de Prens Wilhelm zu Wied için inşa edilmiş olan Alumina motoryatından bu yana küçük tekne gövdeleri için kullanılmaktadır. Hafif bir metal olan alüminyum boksit mineralinden elde edilir. 19. yüzyılın başlarında keşfedilmesine karşılık, ilk pratik arıtma yönteminin 1886 da Fransa’da geliştirilmesine kadar kullanılamamıştır
Bugün alüminyum her boyda yelkenli ve motoryat imalatında kullanılmaktadır. Ağırlığın çok önemli bir etken olduğu kayan gövdeli, yüksek hızlı motoryatlar için özellikle uygundur.
Hafifliğine ek olarak, bir başka önemli karakteri de kopmadan uzayabilme özelliği olarak tarif edilebilecek olan sünekliğidir. Bu da yarı batmış bir kutuyüke (konteynıra) çarpıldığında ya da kayalara oturulduğunda gövdenin delinmeden deforme olabilmesi demektir. Böyle bir şey cam elyaf veya ahşaptan yapılmış bir gövdede olacak şey değildir, hemen yaralar açılır.
Ayrıca alüminyumun doğru alaşımları güçlü, sağlam ve korozyona dayanıklıdır. Estetik amaçlar dışında alüminyum bir gövdeyi boyamanız da gerekmez.
Diğer taraftan alüminyumdan inşa edilmiş gövdelerin maliyeti yüksektir. Metal yapı yazın sıcak kışın soğuktur. Dalga gürültüsünü kolayca içeri iletir ve soğuk sularda yoğuşmayı engellemek içi yalıtım gerektirir. Her ne kadar artık eskiye göre daha kolay kaynaklansa da alüminyumun özensiz kaynak tekniklerine hoşgörüsü çelikten daha azdır. Bunun dışında çalışılması kolaydır. El aletleri birçok kesme ve bağlama işlemi için yeterli olur.
Alüminyum galvanik cetvelde, çinkoya yakın değerlerde aşağılardadır, bu yüzden daha “asal” metaller tarafından yenilme süreci olan galvanik aşınmaya eğilimlidir. Böyle bir teknenin sintinesine düşmüş ve tuzlu suyla örtülüp kalmış bakır bir para er veya geç gövdeyi yiyerek yolunu açar.
Alüminyum gövdeler için bakır esaslı boyalar gövde ile tepkimeye gireceğinden özel zehirli boyalar gerekir; gövde çıkış bağlantıları da özel olmalıdır.