Akümülatör, yakıt deposu gibidir. Dolu olduğu sürece, elektrik sistemi çalışmaya devam eder. Ancak şarjının bitmesine izin verirseniz, sistem ölür. Akü seçerken dikkat etmek bu açıdan önemlidir.
Eğer aküler hakkındaki düşünceniz: “Akünün içinde neler olup bittiği pek umurumda değil, sadece elektriğimizi çalışır durumda tutuyor.” şeklindeyse ne yazık ki, cehalet neredeyse hiçbir zaman mutluluk değildir.
Tüm 12 voltluk akülerin yaklaşık% 99,99’u günde birkaç kez yarım saniyelik bir güç patlaması vermeleri gereken otomobillere yöneliktir. Daha sonra akü alternatör tarafından hemen ve tamamen yenilenir. Bir yelkenli aküsünde ise durum farklıdır.
Peki Nasıl Akü Seçeceğiz…
Akünün tüm elektrik ihtiyaçlarımızı 24 ila 48 saat boyunca karşılamasını istiyoruz, ama bu 2 günlük kullanımı birkaç dakika şarj süresi ile tamamen doldurmak istiyoruz. Böyle bir çözüm tam anlamıyla bir otomotiv bataryasını öldürür. Hiçbir akü, istediğimiz kadar uzun süre dayanmaz veya bu kadar kısa sürede şarj edilemez, ancak sürekli şarjın aksine periyodik olarak özel olarak tasarlananlar ihtiyaca en yakın çözümü sunarlar. Bu tür aküleri ne tanımlar? Akü seçerken dikkat edilecek nokta çoktur.
Etiket üzerindeki “Denizcilik İçin” ya da “Marine” yazması tek başına güvence değildir; deniz aküsü denilen birçok akü, belki de kanatlı somun terminalleri takılmış ve bir kaldırma kolu ekleyerek basitçe yeniden etiketlenmiş otomotiv aküleridir.
Jel aküler giderek daha fazla ideal deniz pili olarak lanse edilmiştir, ancak bunlarla ilgili iddialar biraz şüpheyle görülmelidir. Jel hücrelerinin arzu edilen bazı özellikleri vardır, ancak bunlar yeni nesil teknoloji değildir.
İhtiyaçlarınıza uygun bir akü seçmenin en iyi yolu, karşılaştırma yaparak karar vermektir. Çeşitli pil türleri arasındaki fiziksel ve performans farklılıklarını anlamalı ve çeşitli akü değerlerinin nasıl yorumlanacağını öğrenmek önemlidir. Ayrıca kurulum ve bakım için hangi standartlar gerektiği de bilinmelidir.
Doğru aküyü seçmek, doğru takmak ve düzgün bir şekilde korumak için zaman ayırmak sadece iyi denizcilere yakışır.
Tekne akülerinin seçimi ile ilgili tablonun bulunduğu yazımızı okumak farklı akü çeşitlerini tek bir tabloda bulabilmek ve uygun aküyü seçebilmek için için Tıklayın…