Ahşap tekneler gövdeleri ve güvertelerini oluşturmak için kaplama tahtalarının bir araya getirilmesi ve postalarla birleştirilmesi için kaplanırlar. Geçmişten günümüze kadar ahşap tekneler değişik tekniklerle kaplanırlar. Bu yazımızda kaplama işleminde kullanılan bazı tekniklerden kısaca bahsetmek istiyoruz.
AHŞAP TEKNE KAPLAMA ÇEŞİTLERİ
Armuz Kaplama: Bu kaplama tipi oldukça eski bir tekniktir. Kaplama tahtalarının kenarları ve uçları yüzeyin düzgün olacağı şekilde örtüştürülür ve bir araya getirilir. Daha sonrasında birleştirilen yerler kalafat işlemi yapılarak kaplama tamamlanır.
Bindirme Kaplama: Bu kaplama türü ise Viking teknelerinden bu güne gelmiş bir tekniktir. Bu tekne kaplama yönteminde her bir kaplama bir altındakinin üstüne biner ve böylece hafif iskeletli tekneler bile büyük dayanıklılık kazanırlar. Tahtalar su ile temas ettiğinde şiştiklerinden kalafata gerek olmaz.
Lamine Kaplama: Lamine tekne kaplama tekniği birbirine açılı olarak yerleştirilmiş iki ya da daha fazla kattan oluşan bir kaplama çeşididir. İlk kat omurgadan küpeşteye doğru yükselirken ikinci kat teknenin kıçından başına doğru döşenir. Bu teknikte kaplama aralarına iyice yağlanmış ham pamuklu kumaş konularak hem sağlam hem de hafif gövde elde edilir.
Şerit Kaplama: Bu tür ahşap tekne kaplama yönteminde en-boy oranı birbirine yakın, neredeyse kare denilebilecek kaplamalar yan yana dizilir ve birbirine yapıştırılır. Böylece hiç açıklığı olmayan bir gövde elde edilir. Bu tür teknelerde hafif bir iskelet yeteli olacaktır.
Su Kontrplağı Kaplama: Bu tip teknelerde gövdenin ya da güvertenin şekline uygun olarak kesilen su kontrplakları sabitlenir. Genelde amatör tekne yapımı ile ilgilenenlerin tercih ettiği kaplama tipi olan bu teknik hafif ve yapılması kolaydır. Kontrplak katları arasında bulunan yapıştırıcılar ahşaba zarar verebilen kabuklu deniz canlılarını önlemede etkilidir.
Günümüzde artık ahşap kaplamaları epoksi emdirilmiş ahşap/epoksi karışımı malzemeler ve-veya fiberglas ile desteklenirler. Bundan dolayı eskiden olduğu kadar kalın bir gövdeye gerek kalmamıştır. Epoksi bir çok parçayı tek bir bütün olarak birleştirebildiğinden dolayı yaygın olarak kullanılmakta ve ahşap tekne üretiminde önemli rol oynamaktadır.