Ahşap gövdeli tekneler gerçekten albenili ve denizci teknelerdir. Bu yazımızda ahşap gövdeli tekneleri ele alıyoruz.
Farklı, orijinal bir tekneniz olsun istiyorsanız ahşap o iş için bulabileceğiniz en muhteşem malzemedir. Kilo başına karşılaştırıldığında fiberglas, alüminyum ve çelikten daha sağlamdır. Yüzer, bağlantı elemanlarına karşı hoşgörülüdür, her yerde bulunur, kolay işlenir, basit aletlerle tamir edilebilir ve işiniz bittiğinde doğaya geri döner. Ve ahşapta, plastik ve metallerde bulamayacağımız, göze hoş gelip ruhumuzu okşayan bir albeni vardır.
Ahşabın büyük sorunu, onunla aynı kalıbı defalarca kullanarak ucuz seri üretim teknelerin yapılamamasıdır. Bu açıdan fiberglasa benzemez. Bu yüzden günümüzdeki ahşap tekne yokluğunun nedeni doğrudan ekonomiktir; yoksa tekne yapım malzemesi olarak ahşabın insanlarca arzu edilmesinde bir azalma söz konusu değildir.
Aslında, uzun ömür, az bakım ve delicilere karşı dayanım açısından fiberglasla kaplanıp epoksi reçinelerle takviye edildiğinde, özellikle bir kereliğine yapılacak bir tekne için ahşaptan iyisini bulamazsınız.
Epoksi kaplamalar tamamıyla su geçirmez değildir ama rutubetin tahtaya işlemesini engellemekte etkindirler. Tekne yapımında kullanılan ağaçlarda ağırlık olarak en fazla %15 kadar nem olmalıdır. Bunun sebebi, hücre çeperlerindeki selülozu yiyerek çürümeye neden olan mantarların %25 ila 30 nem aramalarıdır. Epoksi kaplı bir tahtada yeterince su ve oksijen bulamazlarsa mantarlar büyüyemez.
Ahşap su çekerse şişer, işin kötüsü kesit ne kadar büyükse genişlemesi de o kadar fazla olur. Bu yüzden kalın ahşapları epoksiyle kaplamak iyi sonuç vermez. Küçük bir çizikten içeri su girecek olursa, tahta şişer ve epoksi kaplama çatlar. Arkasından daha fazla su girer ve plastik kaplamanın altına hapsolup kalır.
Çözüm, kalın ahşapları her biri epoksiyle kaplanıp yalıtılmış ince katmanlardan oluşturmaktır. Gövdesi eğer fiberglasla kaplanmış ve epoksiyle korunmuşsa ahşap bir teknenin tümüyle fiberglas tekneler kadar uzun ömürlü olmaması için bir sebep yoktur.