Demirleme yerinin seçimi en önemlisidir. Derinlik teknenin oturmasına sebep olmayacak kadar fazla olmalı, donanımınızın boyunun yeteceği kadar sığ olmalı, dip çamur olursa iyi olur, kum da kabul edilebilir ama gerekmedikçe çakıl ve kayadan kaçınmak uygun olur. Demirlediğiniz yerin bir özelliği de sizin isteğinize uygun olmasıdır. Karnınız açsa hemen yakınında bir lokanta olmasını tercih edersiniz, denize girecekseniz temiz bir deniz ararsınız.
Demirlemeyi düşündüğünüz yeri seçerken haritalarınız en iyi yardımcılarınızdır. Büyük ölçekli bir bölge haritasında derinlikleri görebilirsiniz. Özellikle kıyı şeridinde derinliklerin özellikle insan müdahalesi ile değişebileceğini unutmayın. Çevrede yapılan bir hafriyatın denize boşaltılması, dalga ile kum ve taş getirmesi veya dibi oyması çok rastlanılan durumlardır. Bu nedenle kullandığınız haritaların yeni tarihli olduğuna veya güncellendiğine emin olun.
Dip yapısı hakkında da en iyi bilgi yine haritalardadır, ancak belirtilen sebepler nedeni ile dip yapısı değişebilir veya atıklar nedeni ile dipte birikme olabilir. Küçük bir teknenin batarak ilişken oluşturması da olasılıklar içindedir.
Demirleme yerinin uygun olduğunu saptadıktan sonra en doğrusu derinlik göstergenizi kontrol ederek demirlemeyi düşündüğünüz bölgede motorla yavaş yavaş gezinmektir. Sadece demir atmayı düşündüğünüz yeri değil, teknenin kalomasına göre demirleyeceğiniz yerin kaloma yarıçapı kadar bölgeyi de kontrol etmelisiniz. Eğer bu bölgede herhangi bir sorun varsa başka yer aramanız gerekir. Tekneyi yalnız bırakacaksanız veya gece uyumayı düşünüyorsanız sizden daha önce demirlemiş teknelerin de kalomaya göre dönebileceğini unutmayın. Bir demirleme yerinde her hangi bir şekilde risk varsa sonradan gelen teknenin önlem alması gerekir. Uzun süre kalacaksanız teknelerin kendi daireleri içinde bağımsız bir şekilde her hangi bir noktada olabileceğini kabul etmek gerekir. Rüzgâr veya akıntı varsa tekneler genellikle başları rüzgâr veya akıntıya doğru dönük dururlar ama sakin bir koyda tekneler herhangi bir yöne bakabilirler ve çatışma olasılığı vardır.
Birçok teknenin bir arada demirlediği bölgeler her zaman en iyi demirleme yeri olmayabilir. Bir belirti olsa da sizin kendi kontrolleriniz ile bunu bulmanız daha doğrudur. Kıyıya çıkmak için yakın olsa da bu tür kalabalık demirleme yerlerinden kaçınmak uygun olur. Grubun biraz daha açığına, demirlediğinizde kimseye çapariz vermeyeceğiniz bir noktaya demirlemek gerekir. Sahile biraz uzak olsanız da tekneniz daha emniyetli bir noktada durur.
En uygun yeri seçtikten sonra demirleme manevrasına başlayalım. Demiriniz bırakmayı seçtiğiniz noktaya rüzgârı tam başınıza almaya çalışarak yavaş yaklaşın. Demirleme yerine tam ulaşmadan önce tekneyi vitesten çıkarın, kendi kitlesi ile bir süre daha gitmeye devam edecektir. Demirleme noktasına geldiğinizde demiri atın. Demir “atılır” indirilmez. Böylece tam doğru noktaya demirlemiş olursunuz. Demirlemenin biri tekne başında diğeri dümende iki kişi ile yapılması en uygunudur. Tekneyi kullanan kişi baştaki kişinin komutları doğrultusunda tekneyi yönetir. Böylece tam uygun noktaya kolaylıkla demirleme sağlanır. Baştaki kişi ile dümendekinin haberleşmesi genellikle bağrışma şeklinde olmaktadır. Su üstünde insan sesi aynı teknedeki kişiye yeteri kadar ulaşmasa da çevreye ve diğer teknelere umulandan daha çok ulaşmaktadır. Bu nedenle haberleşmenin işaret ile yapılması çok daha uygun olur. Küçük el telsizleri veya deniz telsizlerinin kullanımı kolaylık sağlamamaktadır. Demirleme sırasında her iki kişinin de her iki eli meşgul olmaktadır, bu nedenle telsiz kullanımı çok zorlaşmaktadır.
Demirlemede Kullanılabilecek İşaretler:
Yön gösterme: El ve kol düz olarak gidilmesi gereken istikamete doğru çevrilir.
Hızlan: Kol gidilmesi gereken yönü gösterirken el yumruk yapılır ve başparmak yukarıyı işaret edecek şekilde tutulur.
Yavaşla: Başparmak aşağı çevrilmiş, diğer parmaklar kapalı, kol gidiş yönüne çevrilir.
Boşa al: Baş parmak yumruğa dahil olur (kapatılır), yön için kol kullanılır.
Dur: El açık, ayası aşağı bakarken, el sağa sola sallanır.
Demir at(atıyorum): İşaret parmağı ile aşağı yön işaret edilir.
Demir tuttu: Başparmak ile OK işareti yapılır.
Demir al(alıyorum): işaret parmağı yukarı yönü gösterir.
Demir apikoda ve alıyorum: İşaret parmağı yukarı yönü işaret ederken daire çizilir.
Demir atmak için ırgat debriyajı gevşetilir ve demir baştaki makarası üzerinden itilerek serbest düşme sağlanır. Derinliğin 1,5 2 katı kadar halat bırakıldıktan sonra debriyaj sıkıştırılır ve zaman zaman gevşetilerek gerekli kaloma verilir.
Dikey ırgatlarda fener varsa fener üstünde yoksa kaveleta üzerinde yelken vinci kolu girecek bir veya iki yuva vardır. Merkezde olanı el ile ırgatı çalıştırmak için değil, motor ve dişlilerin kaveleta ile ilişkisini kesmek içindir. Gevşetildiğinde kaveleta boşa çıkar. Sıkıldığında ise ırgat tekrar devreye girer. Irgatı el ile çalıştırmak için genellkle üst tarafta merkezden kaçık ikinci bir vinç kolu yuvası bulunur.
Yatay ırgatlarda ise bu işlem genellikle kaveletanın bulunduğu tarafta ana mil üzerine takılmış, üç kolu bulunan bir somun ile sağlanır. Irgat ile birlikte verilen boru şeklindeki kolun iç tarafı bu kollardan birine geçirilir ve somun gevşetilir. Sıkıldığında ise ırgat tekrar devreye girer. Irgatın el ile çalıştırılması için boru şeklindeki kol, genelde fener tarafında bulunan ince disk üzerindeki yuvalara takılarak ve ileri geri hareket ettirilerek sağlanır.
Bazı ırgatlarda ise debriyaj bulunmaz. Bu tür ırgatlarda en doğrusu demirlenecek derinliği önceden kestirerek yeteri kadar zincir ve halatın önceden boşlanmasıdır. Derinliğin 1,5 – 2 katı zincir ve halat elektrikli ırgat yardımı ile eğer ırgat zincirlik bölümünün arkasında ise zincirliğe, yer yoksa güverteye boşlanır. Demirleme yerinde demir baştaki makarasından aşağı itilir ve elektrikli ırgat ile yeterli kaloma verilir. Güverte üzerine toplanacaksa yeterli zincir ve halat bırakıldıktan sonra halatın alta gelecek şekilde koyulması zincirin üste yerleştirilmesi gerekir. Böylece zincir akarken güverteye zarar vermez.